Vodič za Odabir Kiveta za UV VIS Merenja i Materijal za Kivete

Odabir kiveta za UV VIS merenja može biti komplikovan. Bilo koji materijal neće uvek funkcionisati za svaki eksperiment, pa je potrebno određeno osnovno znanje. Korišćenjem ovog vodiča, mi ćemo Vas provesti kroz neke bitne faktore koje morate razmotriti prije kupovine UV VIS kiveta.

Podjela materijala kiveta

Najbitniji faktor kod traženja UV VIS kiveta je materijal kiveta. Postoje mnogi različiti materijali od kojih se kivete mogu praviti. Četiri najpopularnija materijala za kivete su navedeni ispod:

  • Optičko staklo ili Pyrex staklo
  • UV kvarc
  • IR kvarc
  • Safir

Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i slabosti. Zavisno od Vaših potreba, odredićete koji od gore navedenih materijala je najbolji za Vas. Počnimo s optičkim staklom.
Ako imate ograničen budžet, onda će za Vas najbolji izbor biti kivete od optičkog stakla. Ovaj materijal za kivete je odličan za rad u VIS spektru i ima dostojan domet od 340-2,500 nm. Za većinu namena ovakav domet je dovoljan i neće Vam biti potrebne dodatne UV tačke koje pružaju drugi materijali za kivete.

UV kvarc je rang iznad optičkog stakla. Platićete malo više za kvarc, ali takođe ćete dobiti pojačan domet od 190-2,500 nm. Za UV (ultraljubičasta) eksperimente, apsolutno je potrebno da imate UV kvarc kivete, te Vam toplo preporučujemo da ne pokušavate uštedeti na ovome, jer podaci koje ćete dobiti ako tu učinite, neće biti na odgovarajućem nivou.

IR kvarc je odličan izbor za kivete za UV VIS merenja. Domet je od 220-3,500 nm, pa možete dobiti podatke za UV, kao i dobar domet u IR (infracrvena), takođe.
Safir je sjajan materijal za kivete. On je iznimno čvrst materijal, što ga čini otpornim na oštećenja, te se vrlo teško može izgrebati. Domet safira je ogromnih 250-5,000 nm. Naravno, ovaj materijal je najskuplji od ova četiri materijala, što ga čini sjajnim ako imate dobar budžet, a potreban Vam je vrlo širok optički domet.
 

MaterijalDometCena
Optičko staklo340 - 2,500 nm$
UV kvarc190 - 2,500 nm$$
IR kvarc220 - 3,500 nm$$$
Safir250 - 5,000 nm$$$$

Spektrofotometarske kivete za UV VIS

Naša najpopularnije kivete za UV VIS su  Tip 1UV10 i Tip 5UV10. Tip 1 i Tip 2 su gotovo identični. Jedina razlika je u tome što Tip 1 ima kockaste uglove, dok Tip 5 ima zaobljene uglove. Molimo, pogledajte sliku ispod.

cuvette+material.jpg

Tip 5UV10 je najbolji balans za osobe koje traže visoko-kvalitetne UV kvarc kivete. S ovim tipom ćete dobiti puni domet UV kvarc materijala, plus ćete zbog donjeg dela koji je oblika slova U uštedeti novac jer je proizvodnja ovakve vrste ćelija mnogo jednostavnija nego petodelna konstrukcija Tipa 1UV10. Cena za Tip 5UV10 je samo $54 što je odlična kupovina za laboratorija sa ograničenim budžetima.

Fluorescentne kivete za UV VIS

Tip 1FLUV10 ćelije je najosnovnija kiveta za UV VIS merenja. Ova ćelija poseduje sva četiri ispolirana prozora, te dolazi s UV kvarcem. Tip 1FLUV10 ćelija košta oko $125, što je daleko ispod njene tržišne vrednosti. Za razliku od naših spektrofotometarskih kiveta, nema alternativne kivete sa U oblikom za fluorescentni asortiman.

KIVETE PO NARUDŽBI ZA UV VIS

Ako gore navedene kivete ne mogu zadovoljiti Vaše zahteve, onda za Vas imamo dobre vesti. Možemo napraviti bilo koju od stotina kiveta iz naše proizvodne linije kako bi kivetu prilagodili Vašim potrebama. Vi nam pošaljite specifikacije koje želite, a mi ćemo se pobrinuti da Vam napravimo kivetu iz snova.


Sada znate sve osnovne informacije za ispravan odabir odlične ćelije za UV VIS eksperimente. Sve što Vam preostaje da uradite je da dodate jednu od kiveta u korpu, a mi ćemo Vam je poslati već danas.

Za Vaš uspeh!

FireflySci tim